Metsälakia uudistetaan parhaillaan. Olen saanut metsänomistajilta paljon yhteydenottoja, joissa vaaditaan, että metsänomistajille on annettava enemmän valtaa omien metsiensä hoidossa ja uudistamisessa. Näihin metsänomistajilta tulleisiin viesteihin suhtaudun vakavasti ja siksi metsälain uudistaminen on parhaillaan käynnissä. Metsälain muutoksen valmistelussa tavoitteena on uudistaa laki vastaamaan ennen kaikkea metsänomistajien erilaisia toiveita, odotuksia ja tulevaisuuden haasteita. Lakivalmistelu pidetään myös hyvin avoimena, koska siten syntyy paras lopputulos. Uudistuksen keskiössä on metsänomistaja, jolle haluan antaa enemmän valtaa omien metsiensä hoidossa ja uudistamisessa. Nykypäivän metsänomistajat ovat osaavia, taitavia ja vastuullisia ihmisiä.
Metsänomistajakunnan rakenne on muuttunut voimakkaasti 1960-luvulta lähtien. Maanviljelijöiden osuus metsänomistajina on supistunut ja vastaavasti palkansaajien, eläkeläisten, perikuntien ja yhtymien osuus on lisääntynyt. Kehityksen ennakoidaan jatkuvan tulevaisuudessa entistä nopeampana, sillä sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat omistavat nykyisin viidenneksen Suomen yksityismetsistä. Huomattava metsäomaisuus tulee siirtymään uudelle, kaupunkilaissukupolvelle seuraavan 10 – 15 vuoden kuluttua. Tämän uuden sukupolven asenteet ja arvostukset otetaan huomioon metsälain uudistamisessa. Metsänkäytössä korostuvat nykyisin puuntuotannon ja taloudellisen hyödyn lisäksi voimakkaasti myös virkistys sekä maisema- ja luontoarvot.
Suomen hyvinvoinnista merkittävä osa on vuosikymmenet perustunut ”puujalkaan”, siis metsiin. Metsien kansantaloudellinen merkitys on edelleen suuri. Useammille suomalaisille metsän omistaminen on taloudellinen sijoitus, joka tuottaa tuloa. Hyvin hoidettu metsä tuottaa aina paremmin kuin hoitamaton. Metsämme kasvavat ennätysvauhtia ja hyvä kasvu on osoitus metsien hyvästä hoidosta. Uuden metsälain valmistelussa onkin tavoitteeksi asetettava metsien taloudellisesti ja ekologisesti kestävä käyttö, unohtamatta metsien monimuotoisuutta.
Metsien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä. Kasvuisat hyvin hoidetut metsät toimivat tehokkaana hiilinieluna ja hillitsevät siten ilmastonmuutosta. Hoidetuilla metsillä on myös yli sukupolvien ulottuvaa merkitystä. Suomalaiset ovat perinteisesti halunneet jättää metsäomaisuuden seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin ovat itse sen aikoinaan saaneet.
Uuden metsänomistajasukupolven arvot ja asenteet metsiä kohtaan ovat nykyjään kuitenkin toisenlaiset kuin edeltävällä polvella. Siksi tärkeintä on se, että metsänomistaja voi itse päättää, mikä on metsän arvo ja merkitys hänelle. Tämä asia otetaan huomioon nyt, kun metsänhoidon linjauksia tarkastetaan. Toivonkin, että metsien hoidon linjauksista käydään vilkasta kansalaiskeskustelua.
maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila
Kansalaiskeskustelu Ota kantaa -sivustolla 24.5. - 24.6.2010
maanantai 24. toukokuuta 2010
Ministeri Anttila: Metsälain uudistamisessa kuunnellaan metsänomistajia
Tunnisteet:
maa- ja metsätalousministeri,
metsien käyttö,
metsäkeskustelu,
metsänhoito,
MMMtutka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti