maanantai 31. toukokuuta 2010

Sixten Sunabacka: Suomesta biotalouden luvattu maa


Toivottavasti nyt avattu keskustelu tuo myös uusia näkökulmia ja vastapainoa niille synkille tulevaisuudenkuville, joita media on usein maalaillut Suomen metsäsektorille. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että metsäteollisuudella ja koko metsäsektorilla on loistava tulevaisuus, kun vain osaamme luoda hyvät puitteet menestyksekkäälle toiminnalle.

Meillä metsäsektorilla on usein taipumusta vastakkainasetteluun: talousmetsä vastaan suojelumetsä, päätehakkuu vastaan jatkuvaa kasvatus, konekorjuu vastaan manukorjuu jne. Näinhän ei kuitenkaan ole! Väittely voi olla mukavaa, mutta nämä asiat ovat kuitenkin yhteen sovitettavissa, kun vain niin haluamme.

Metsiemme käyttöä voidaan monipuolistaa, ja siihen suuntaan olemme jo kovaa vauhtia menossa. Uudessa metsäteollisuudessa metsien biomassaa käytetään huomattavasti laajemmin, monipuolisemmin ja tehokkaammin kuin nyt. Ja vanhastaankin metsäteollisuus on kestävää biotaloutta.

Perinteisten metsätuotteiden rinnalle nousee uusia yhä vaativampia ja pidemmälle jalostettuja tuotteita: puusta valmistetaan paitsi perinteisiä metsäteollisuustuotteita ja energiaa, myös biopolttoaineita, biokemikaaleja ja biokomposiitteja. Ajamme biodieselillä ja käytämme kannettavaa tietokonetta, jonka kuori on tehty biokomposiitista.

Hyvä esimerkki korkealaatuisesta puusta valmistetusta, pitkälle jalostetusta tuotteesta on jo nyt koivuvaneri tai vaikkapa älytarra. Vastaavasti muuhun jalostukseen huonosti kelpaavasta puusta valmistettu, pitkälle jalostettu tuote on biodiesel, kun se valmistetaan jäte- ja pienpuusta. Tällaisiin lopputuotteisiin meidän kannattaa tähdätä. Se on puuraaka-aineen tehokasta ja vastuullista käyttöä, joka antaa parhaan tuloksen sekä metsänomistajille että metsäyhtiöiden osakkeenomistajille.

Paperi on tiedonvälitykseen ja tuotteiden suojaukseen erinomainen tuote, myös tulevaisuudessa. Energiahypessä sitä sen enempää kuin sellua ei pidä unohtaa. Energiaa, biodieseliä, sellua ja paperia tuotetaan tulevaisuudessa saman aidan sisällä. Näin se on kaikkein tehokkainta.

Puun polttaminen on osattu jo vuosituhansia. Puun energiakäyttö on hyvä asia, mutta puusta tuotettu lämpö ei ole kovin korkealle jalostettu tuote, tosin kyllä ympäristöystävällisempi energianlähde kuin moni muu vaihtoehto.

Monipuolinen puun käyttö on perusedellytys sille, että metsänomistaja saa rahallista tuottoa metsästään. Metsänomistajan pitää kuitenkin voida valita, käsitteleekö hän metsäänsä niin, että sen rahallinen tuotto on mahdollisimman korkea vai esimerkiksi niin, että jokin tietty maisema pysyy mahdollisimman muuttumattomana. Tärkeintä on, että metsänomistajalla on tavoite ja suunnitelma, miten tavoitteeseen päästään.

Metsäsuunnitelma on oiva väline, ja sen käyttö voisi olla nykyistä paljon monipuolisempaa. Metsänomistajalle pitää pystyä tarjoamaan vaihtoehtoja, mutta metsäammattilaisten täytyy myös osata kertoa, mihin eri käsittelytavat johtavat, sekä taloudellisesti että ekologisesti. Ja ovatko nämä tavoitteet mahdollisesti myös yhteen sovitettavissa.

Kun huolehdimme siitä, että metsätilojen koko ei enää pienene, vaan kasvaa, metsän merkitys tulon- ja työn lähteenä myös kasvaa. Luonnon monimuotoisuuden ja metsien talouskäytön edistäminen onnistuu samoissa metsissä. Siitä meillä on jo paljon kokemusta. Jatketaan tällä tiellä.

Sixten Sunabacka
UPM:n energia- ja selluliiketoiminnan johtaja

Kansalaiskeskustelu Ota kantaa -sivustolla 24.5. - 24.6.2010

Ei kommentteja: