maanantai 21. kesäkuuta 2010
Mari E. Niemi: Metsäluonnon monimuotoisuus turvattu, ilmastonmuutos torjuttu ja metsien käytön suunnittelussa varmistettu avoimuus
Kestävästi elävä yhteiskunta toimii siten, että elinympäristömme ja lajistomme suojelu on suotuisalla tasolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sekä metsäisten elinympäristöjen että metsälajiston tilan heikentyminen ihmistoiminnan seurauksena on päättynyt tai radikaalisti vähentynyt. Nykytietämyksen valossa pääsemme tähän tilanteeseen siten, että kaikkialla maassamme metsistä on tiukasti suojeltuja vähintään 10 prosenttia kaikkien eri metsätyyppien osalta.
Metsien suojelualueet tulevat muodostamaan ytimet, joiden ympäristössä metsänhakkuissa muun muassa säästetään arvokkaita elinympäristöjä ja jätetään hakkuualoille tavanomaisia hakkuita enemmän kuollutta puuta. Avohakkuita ei enää toteuteta, vaan sen sijaan maisema säilytetään peitteisenä. Erityisesti rehevien maiden runsaspuustoisia metsiä on jätetty syrjään hakkuista, sillä tällaisiin metsiin sitoutuu paljon hiiltä eläviin ja kuolleisiin puihin sekä rikkoutumattomaan maaperään. Maanmuokkauksesta on luovuttu valtaosalla muistakin metsätyypeistä. Maanpinnan säilyttämisellä ehjänä sekä runsaspuustoisten metsien säästämisellä on vastuullisessa yhteiskunnassa ymmärretty olevan merkittävä rooli ilmaston lämpenemisen torjumisessa.
Metsätalouden harjoittamiseksi on laadittu sellaiset ohjauskeinot ja tukitoimenpiteet, jotka mahdollistavat edellä kuvatun kaltaisen metsänhoidon muutoksen metsissämme. Tämä on mahdollista, sillä on ymmärretty luonnonsuojelun tärkeys oman elämämme kannalta keskeisenä asiana.
Kestävästi ja demokraattisesti toimivassa yhteiskunnassa on varmistettu käytännön toteutuminen perustuslain kirjaukselle, jonka mukaisesti vastuu luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta kuuluu kaikille. Metsistämme valtaosa on yksityisessä omistuksessa ja näin ollen valtio on luonut keinot, joilla kansalaisten mielipide huomioidaan aidosti myös näiden metsien käytössä. Asiantuntijuuden puutteeseen vedoten metsäkeskustelusta ei suljeta ulos valtaosaa kansalaisista, jotka jokamiehenoikeudella kulkevat metsissä tai joiden kulttuurinen identiteetti pohjautuu osin metsiin.
Valtion varoilla kerätyt tiedot metsistämme on laitettu avoimille sivuille internetiin. Metsien luontotiedon lisäksi netissä voi katsella ja kommentoida myös kullekin metsäkuviolle suunniteltuja käsittelyjä valtion mailla sekä metsissä, jotka sijaitsevat suojelualueiden ympäristössä. Yleensä kymmenvuotiskausittain päivitettävät metsäsuunnitelmat on oltava vaivattomasti niiden ihmisten saatavilla, joita metsien tilaan vaikuttava päätöksenteko koskee. Tämä on tärkeää myös siksi, että metsiä koskeva tietämyksemme on vielä puutteellista ja uuden tiedon myötä myös näkemykset metsien oikeanlaisesta käytöstä sekä metsien suojelutarpeet muuttuvat.
Näiden visioiden toteutumiseen vaikuttaa se, miten hyvin olemme ymmärtäneet metsäluonnon arvon muunakin kuin nuorena hakkuuseen päätyvänä puupeltona. Minun visioni on, että Suomessa ymmärretään luonnon suojelun arvo niin luonnon itsensä kuin ihmisenkin vuoksi.
Mari E. Niemi
Luonto-Liiton metsävastaava
Kansalaiskeskustelu Ota kantaa -sivustolla 24.5.-24.6.2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti